Український археолог чеського походження Вікентій В’ячеславович Хвойка, народжений як Vincenc Chvojka, на світ з’явився 9 (21) лютого 1850 р. у селі Семин (Semín), Австрійська імперія. Не маючи спеціальної освіти ні історичного, ні археологічною профілю, на початку 1890-х рр. як самоук Вікентій Хвойка приступився до практичної археології. У становленні вченого посприяли тісні стосунки із обізнаними колегами – українським істориком, археологом, етнографом Володимиром Антоновичем та українським антропологом, етнографом, археологом Федором Вовком. Спираючись виключно на безсистемні знання та багаторічний досвід подорожей, завдяки наполегливій праці, невтомному оптимізму і винятковій цілеспрямованості, Вікентій Хвойка навпомацки здійснив низку розкопок на Наддніпрянщині . Місця для майбутніх досліджен визначав інтуїтивно, коли їздив селами довкола Києва. Часто він зупинявся та розпитував місцевих мешканців – чи не траплялися, бува, навесні під час оранки старовинні речі, може, бите череп’я. Залюбки селяни кликали пана до хати, показували знахідки, а за цікавості з боку гостя – показували, де їх викопано. 4 лютого 1896 р. Вікентій Хвойка відкрив трипільську стоянку – прадавнє першоджерело нашої культури. Сталося це не випадково – таким було його “щастя”. За 35 км південніше Києва, у районі сіл Трипілля (тепер – м.Трипілля Обухівського району Київської області), Жуківка, Стайки, Щербанівка, Халеп’я, Верем’я та сусідніми до них, археолог відкрив залишки прадавніх поселень із численними зразками фантастично розписаного посуду.

У 1898 р. на околицях Ржищева Хвойка провів розкопки та відкрив могильники з трупоспаленнями в урнах, так звані поля поховань, які належать до Зарубинецької (II ст. до н.е. – II ст.) і Черняхівської (II-V ст.) культур.
Саме в експозиції нашого музею є фото на якому зображено артефакти з цієї археологічної колекції.У 1901 році між м. Ржищів та с. Балики було розкопано трипільське поселення, знайдено 10 жител і знайдено фрагмент горщика з унікальним малюнком людини-трипалим чоловічком. Цей малюнок ввійшов в усі книги з археології. Наша експозиція, що відображує Трипільську культуру, мвстить фото цього фрагмента. А сам реставрований, разом із іншими знайденими тут через 100 років після Хвойки фрагментами , відкриває експозиціюТрипільської культури Державного історичного музею.

Цей малюнок ввійшов в усі книги з археології. Наша експозиція, що відображує Трипільську культуру, містить фото цього фрагмента. А сам реставрований, разом із іншими знайденими тут через 100 років після Хвойки фрагментами , відкриває експозиціюТрипільської культури Державного історичного музею.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *