15 серпня відзначають День археолога, – професійне свято арехологів України. КЗ КОР “Ржищівський археолого – кразнавчий музей” презентує тематичне музейне дослідження “Археологічні знахідки на ржищівщині”

Правобережжя Середнього Подніпров’я, частиною якого є Ржищівщина, визначається істориками і археологами таким собі «історичним Ельдорадо». Високі прибережні кручі над Дніпром пам’ятають усі археологічні культури, які існували на теренах  сучасної України.  Першим, хто звернув увагу на те, що Ржищів є  своєрідним перехрестям історичних епох та археологічних культур, був видатний український археолог, першовідкривач Трипільської хліборобської культури, дослідник археологічних пам’яток часів Київської Русі Вікентій Хвойка, будучи у Ржищеві разом з Михайлом Грушевським в гостях у професора медицини, викладача університету св. Володимира Карла Трітшеля. Окрім відомої на весь світ трипільської культури, на цих землях науковцями було знайдено дюнні стоянки первісних людей часів неоліту, пам’ятки ямної, чорноліської культур, скіфської доби,  зарубинецької, черняхівської археологічних культур, які засвідчують древність і безперервність буття наших краян на цій придніпровській землі.

         Вирувало тут життя і в часи давньоруські у городищах Стоєк, Іван, Чучин та навколишніх поселеннях; і в часи козаччини, коли Ржищів був сотенним містечком Канівського полку…

         Археологічну історію краю досліджували В.Антонович (1895), В.Хвойка (1901), В.Козловська (1926), В.Гончаров (1960 – 1969), П. Толочко, Н.Блажевич (1983 – 1984), Т.Мовша, Г.Бузян, О. Колесников (1985) та ін.

         З 2001 року по 2004 рік в урочищі Ріпниця при сприянні посольства Канади в Україні та фінансової підтримки «Товариства Коло – Ра»  (голова О.Трачук),  Інститутом Археології НАН України під керівництвом к.і.н.  С.М.Рижова, д.і.н. Б.В.Магомедова, к.і.н. М.Ю.Відейка, В.О. Шумової та О.О.Якубенко проводилися археологічні розкопки двошарової пам’ятки.

          Під час роботи був піднятий численний і цікавий археологічний матеріал, який поповнив фондову колекцію Ржищівського археолого – краєзнавчого музею. Найцікавіші артефакти, пройшовши через вмілі руки реставратора Г.В.Шиянової, складають експозицію археологічної зали.

        

Серед знайдених фрагментів посуду, антропоморфної пластики був знайдений уламок сакрального артефакту –  «трончика». За аналогією з іншими подібними, вірогідно, він мав спинку у вигляді двох однакових фігурок –  богинь. Подібних речей за всю історію дослідження Трипілля було знайдено близько двох десятків, і ось один із таких знайдено у Ржищеві.

        

Розвідкові археологічні роботи з пошуку  пізньосередньовічного замку у північній частині Ржищева  та інші розвідки з 2012 року проводить Північна постійно діюча експедиція (керівник к.і.н. І.А.Готун) ІА НАНУ. Ржищівський загін очолює к.і.н. А.В. Петраускас.

         Цікаві археологічні дослідження зупинило повномасштабне  вторгнення військ РФ на територію України.

         В день професійного свята Дня археолога колектив КЗ КОР «РАКМу» вітає всіх, хто пише і досліджує нашу славну історію. Бажаємо здоров’я, миру, успіхів і нових наукових відкриттів. Слава Україні!

Ольга ГУДЗІЙ, завідувач з основного виду діяльності

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *