Співробітники музею, готуючись до Великодніх майстер-класів, створили візуальну автентичну атмосферу, одягнувшись у фондову тематичну колекцію старовинного одягу. Українська вишита сорочка та народний одяг в цілому – є яскравим та самобутнім явищем культури, яке розвивалось та удосконалювалось протягом багатьох століть. Сорочку берегли як зіницю ока, адже це була не просто річ, а деяким, навіть магічним та містичним предметом, оберегом, який захищав людину від біди та негараздів. Недарма із сорочками пов’язана велика кількість різноманітних прикмет

Жіночі сорочки слід було прясти з льону або коноплі, оскільки ці рослини містять ефірні масла, які захищали утробу матері та ненародженого малюка. Ще однією важливою прикметою був орнамент та візерунок української вишитої сорочки. Вишивання з прадавніх часів було суто жіночою справою. Мистецтво та техніка вишивання передавалися із покоління в покоління, разом з найпопулярнішими орнаментами і кольорами. З плином часу зміст символів на українських вишитих сорочках втрачався, але традиції їх використання не зникали. Сорочка мала чималу кількість локальних варіантів орнаментації та крою, чим відповідала одному або одразу кільком цільовим призначенням. Це були і повсякденні і пожнивні, і святкові. Своєрідним естетичним еталоном української вишитої сорочки був білий колір. Це є давньою загальнослов’янською традицією.

Наукові співробітники вивчають особливості національних костюмів .Саме це є важливим джерелом, за допомогою якого ми можемо вивчати та аналізувати етнічну історію наших предків, їх естетичні погляди, уявлення та соціальні структури.

Наявні у фондах елементи національного українського костюму музейники втілили в фотопроєкті на передодні Великодня

Фотопроєкт «Українська писанка» став змістовою лінією українізації та популяризації нації, не лише спираючись на Великодні традиції. Відродження української самобутності – одне з головних і ключових завдань музейників.

Споглядайте українську красу! Українки найкращі

2 Replies to “Фотопроєкт “Українська писанка””

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *